Optreden Teti Kassioni & George Athanasiou

Zaterdag 21 maart 2020, 14.30 tot 17.00u
Locatie:  Brugman Art, Herenstraat 125
(plaatsen reserveren niet mogelijk)

Kom genieten van de prachtige chansons van het duo Teti Kassioni & George Athanasiou.

Teti Kassioni werd in Athene geboren in 1982. Als studente in Thessaloniki was ze al snel actief in het muzikale milieu van de stad. Ze begon op te treden in allerlei clubs, eerst met haar gitaar, maar later begon ze ook te zingen. Ze sloot zich aan bij verschillende groepjes die zich met allerlei soorten muziek bezig hielden. Zo werd ze zangeres bij “Graviton”, die met nogal wat succes een nieuwe visie op de endechna voorstonden, en ze werkte in 2013 mee aan hun tweede album. Inmiddels was ze ook professioneel beginnen zingen, en in die hoedanigheid werkte ze mee aan een hele reeks concerten en plaatopnames van allerlei bekende en minder bekende artiesten. Ze deed ook occasionele optredens, zoals in december 2013, toen zij zong op een avond met lezingen en muziek, gewijd aan de bekende dichter Nikos Kavvadias (1910-1975). En in 2014 zong ze gedichten van Konstantinos Kavafis, op muziek gezet door de componist Nikos Laliotis, door hemzelf begeleid op piano.

Wat later in 2014 richtte ze dan met enkele bevriende muzikanten haar eigen ensemble op, het “Teti Kassioni Quartet”. Ook zij brachten verschillende soorten muziek uit zowat alle hoeken van de wereld, tot Zuid-Amerika toe. Alles bij elkaar zingt ze inmiddels liedjes in zes of zeven verschillende talen. Met dat repertoire begon ze  in 2015 als duo op te treden met de gitarist Yorgos Athanasiou. Hun optredens kenden nogal wat succes, en ze werden steeds vaker gevraagd, eerst in Athene zelf, later ook (ver) daarbuiten. 

Teti Kassioni en Yorgos Athanasiou verhuisden begin 2018 naar Nederland. Teti Kassioni vestigde zich in Den Haag. Ze had in Athene meer dan tien jaar lang taallessen gegeven, en die draad nam ze in Den Haag ook weer op. Je kan bij haar (uiteraard) Grieks en Frans leren, maar ook Italiaans en Engels. Ze heeft er zelfs een heuse school voor opgericht, die “Singing Birds Languages” gedoopt werd. 

Yorgos Athanasiou werd in 1990 geboren in Paramythiá. De kleine Yorgos volgde daar ook zijn eerste gitaarlessen. Voor zijn hogere studies trok hij wat verder zuidwaarts, naar het conservatorium van Preveza. Daar studeerde hij notenleer en klassieke gitaar. Maar ook zijn muzikale belangstelling is veel breder dan dat, dus ging hij outi studeren aan de afdeling traditionele muziek van het befaamde ” TEI van Epirus” in Arta. In de marge daarvan richtte hij een eigen groepje op, dat een aantal optredens mocht verzorgen, onder meer op televisie. In de loop van zijn opleiding sprokkelde hij heel wat prijzen bij elkaar, en het is dan ook duidelijk dat hij niet zomaar een gitaristje is van dertien in een dozijn. Hij heeft trouwens op zijn beurt een tijdje les gegeven aan het conservatorium van Preveza, en later ook aan een conservatorium in Athene. Daar onderwees hij zowel gitaar als outi .

Tussendoor werkte hij als sessiemuzikant, vooral met zijn gitaar. En omdat hij zo veelzijdig en zo goed was, had hij heel wat werk. Hij begeleidde bijvoorbeeld een tijdje de sopraan Anna Alexopoúlou, die recitals gaf met Spaanse liederen. Begin 2017 gaf hij zelf solo een recital met klassieke muziek in Preveza. Inmiddels was hij begonnen samen te werken met Teti Kassioni , en hij kwam samen met haar naar Nederland om daar verder te studeren. 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.