Roos van der Meijden in Rijks

Docente Roos van der Meijden in Rijksmuseum.
15 juli tot en met 15 september 2019.

Ter gelegenheid van zijn 350ste sterfjaar in 2019 presenteert het Rijksmuseum een aantal Rembrandt-tentoonstellingen en een jaar vol evenementen in het teken van de grote meester. Begin dit jaar kon iedereen zich inschrijven voor de Lang Leve Rembrandt wedstrijd. Meer dan 8.000 mensen uit 95 landen stuurden een zelfgemaakt kunstwerk op, geïnspireerd op Rembrandt. 563 inzendingen zullen getoond worden in het Rijksmuseum onder de titel: Lang Leve Rembrandt. Mijn schilderij met de titel Me Too is een van de geselecteerde kunstwerken.

Op 18 april 2015 stond ik oog in oog met Rembrandts Lucretia uit 1664 en werd er heel diep door getroffen. Ruim 2500 jaar geleden gebruikte Sextus Tarquinius zijn macht om een vrouw seksueel te intimideren. Vele eeuwen later raakte het verhaal van Lucretia ook Rembrandt, want hij schilderde twee versies van de tragische dood van Lucretia. En vandaag de dag is seksuele intimidatie en geweld nog altijd actueel.

In mijn schilderij wilde ik een link leggen tussen de Romeinse geschiedenis, Rembrandt en het heden. Zelf ben ik Lucretia uit Rembrandts schilderij. Dezelfde compositie en verhoudingen, zelfde pose en dezelfde lichtval. Zelfs de kleuren lijken in eerste instantie op het palet van Rembrandt. Maar wie beter kijkt ziet dat ik in de onderlagen op een modernere manier ben omgegaan met klassieke schildertechnieken.

De tentoonstelling is te zien van 15 juli, de geboortedag van Rembrandt, tot en met 15 september.
Meer informatie over Lang Leve Rembrandt vind je hier.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.