Hieronder een overzicht van al onze docenten. Klik op de naam om meer te weten te komen over de kunstenaar en zijn of haar achtergrond, de inhoud van de cursus, en meer.

Alik Assatrian (Armenia, 1960) is een kunstenaar en docent met schilderervaring in alle richtingen en stijlen en met kennis van de begrippen van schilderkunst en kunstgeschiedenis. Naast zijn kunst is hij actief geweest in het begeleiden van mensen naar het kunstenaarschap.

Hij heeft een eigen kunstschool in Armenia gehad en is in Nederland, waar hij al 25 jaar woont, altijd actief geweest met kunst.

Hij heeft een aantal schilderateliers opgezet en heeft hij mensen van  verschillende doelgroepen en leeftijden begeleid in hun kunstontwikkeling. Hij heeft diverse kunstprojecten, workshops en art festivals georganiseerd. Daarnaast heeft hij altijd actief gewerkt aan zijn eigen kunst en heeft geëxposeerd, zowel in Nederland als in bijna alle Europese landen en daarbuiten.

Over zijn werk heeft hij gezegd:  “Het belangrijkste thema in mijn werk is de mens en zijn gevoelsleven, dat ik zichtbaar probeer te maken. Dromen en poëzie, liefde en angst vinden in mijn werk hun vorm in een persoonlijke symboliek.” 

Wat kan je leren bij Alik?

Alles over schilderkunst en daarom noemt hij zijn cursus “Van A tot Z“. Van A tot Z wil zeggen informatie over verschillende technieken en werken met diverse materialen. Je gaat nieuwe dingen ontdekken. Uiteindelijk ga je je eigen stijl vinden en je verdiepen in jouw individuele handschrift. Je leert te werken zonder voorbeeld, door je eigen fantasie te gebruiken. Je kunt diverse materialen leren te mixen, en werken met reliëf en textuur. Je kunt leren abstraheren. Je kan leren abstraheren over de symboliek en de psychologie van kleuren.  Iconen leren schilderen behoort ook tot de mogelijkheid. Alik begeleidt ook in traditionele schilderkunst, van realistisch schilderen tot abstracte kunst. Landschappen, portretten, stillevens, alles wat je wil leren en welk materiaal je maar wilt gebruiken. Je bent vrij om te kiezen wat  je wilt leren. De begeleiding is individueel.

Alik: “Ik vind het belangrijk dat je leert te genieten van het creatieve proces en dat je niet bang hoeft te zijn om je werk te verpesten”. Dus het doel van A tot Z is dat je leert durven en vrij te zijn.

Cursusduur

Donderdagmiddag: 13.30 uur tot 16.00 uur
Zaterdagmiddag: 13.30 uur tot 16.00 uur
Cursusduur: van september tot juli

Tarief
 • € 60 per maand (exclusief materialen)
 • U neemt, met stilzwijgende voortzetting, deel per maand met een opzegtermijn van een maand.  
 • Tussentijds instromen is mogelijk.
 • Losse lessen: €17,50
Meer weten?

Over Alik kun je meer lezen en bekijken op www.alik.nl of op facebook: Alik Assatrian.

Andrzej Wawrzyniak (Lodz/Polen, 1956) is een breed georieënteerde schilder met een gedegen opleiding, o.a. aan de Stroganov academie te Moskou en Academie voor Schone Kunsten in Moskou. Tevens behaalde hij daar zijn doctorstitel in de Kunstgeschiedenis (1986). Hij exposeerde in vele galerieën en kunstmanifestaties in binnen- en buitenland. Zijn werk en opdrachten bevindt zich in vele particuliere collecties in binnen- en buitenland. 


Wat kan je leren bij Andrzej?

Zowel beginnende als ervaren schilders kunnen hun eigen stijl (verder) ontwikkelen en verrassende effecten bereiken. Je kiest zelf of je met acryl- of met olieverf werkt. Met veel passie en kennis leert Andrzej je om de juiste (‘warme’ en ‘koude’) kleuren en techniek toe te passen om tot een grote dieptewerking te komen in je kunstwerken. Compositie en expressie zijn beiden heel belangrijk in de cursus die door hem wordt verzorgd. Zowel door traditionele als nieuwe voorbeelden haalt Andrzej je uit de eigen comfortzone en daagt je uit het beste uit jezelf te halen. In de cursus Stilleven gaan we vanuit vormanalyse en vlakverdeling werken aan een eigen invulling van dit traditionele schilderkunstig onderwerp.

Cursusduur

De cursus loopt van september tot juli.
Tussentijds instromen is mogelijk.

 • Donderdagochtend van 10.00 – 12.30 uur.
Tarief
 • € 55 per maand (exclusief materialen)
 • Betalingen gaan contant in de eerste les van de maand. U ontvangt dan een bewijs van betaling.
 • U neemt, met stilzwijgende voortzetting, deel per maand met een opzegtermijn van een maand.
 • Tussentijds instromen is mogelijk.
Meer weten?

Bekijk ook zijn website: www.andrzej-wawrzyniak.com

Ik begon mijn opleiding aan Academie Minerva (Groningen) en studeerde af aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (Den Haag). Daarnaast volgde ik een korte fresco-opleiding in Toulouse. Aan de Haagse academie specialiseerde ik mij in eitempera, een middeleeuwse techniek waarbij de schilder zelf verf maakt van eierdooier, gekookt water en pigment. Na mijn opleiding voegde ik olieverf toe aan mijn ‘palet’ en in mijn lessen kun je dan ook aan de slag met beide schildertechnieken. Teken je liever? Geen probleem, dan ben je ook van harte welkom; tekenen heb ik mijn hele leven gedaan!

Nog een paar wapenfeitjes: in 2010 won ik een aflevering van Sterren op het doek met mijn portret van Marc Marie Huybrechts en vorig jaar zat ik in de finale van dit programma met mijn portret van Hanneke Groenteman. Daarnaast maakte ik een aantal (prenten)boeken.

Ik exposeer(de) bij onder andere Smelik en Stokking Galleries, Pulchri Studio, Museum Møhlmann, Veenkoloniaal Museum, Museum aan de Aa, Galerie Lijn 3, Delfiform, Il Giardino, Museum Thijnhof, Galerie De Tienhof, Galerie Beeldkracht, Galerie De Ossenberg, in Frankrijk, Engeland en Italië.

Thema’s
Mijn werk is soms puur realistisch, dan weer verhalend en sprookjesachtig met vrouwen in de hoofdrol. Verder werk ik als portretschilder en (soms) illustrator.


  

Wat kun je leren bij mij?

Doe jij mee? Dan leer ik je alles over het maken van een imprimatuur, onderschildering, overschildering, clair-obscur, compositie, verfhuiden, glaceren, dassen, vernissen en andere voorkomende schilder- en tekenvaardigheden. Kom je schilderen, dan leer ik je hoe je vanuit een onderschildering naar je uiteindelijke resultaat komt. Breng jij liever potloden mee? Dan laat ik je zien hoe je met een potlood hele werelden tevoorschijn kunt roepen met behulp van licht en donker, lijnen en vlakken.

Je schildert bij mij onderwerpen naar eigen keuze, maar wel in overleg (niet elk voorbeeld is geschikt). Werk je liever abstract en wil je vooral het materiaal onderzoeken? Geen probleem; jij bepaalt zelf wat je schildert!

Eens in de twee jaar organiseer ik bij Brugman een cursistenexpositie waaraan elke cursist mag deelnemen! (Ook de cursisten uit mijn twee ‘thuisgroepen’ in Wassenaar doen hieraan mee.)

Cursusduur

Elke week op vrijdagochtend (vanaf oktober t/m juni)

 • Tijd: 10:00 uur tot 12:30 uur

Tarief

 • € 62,50 per maand (exclusief materialen)
 • Je neemt in principe deel voor een heel jaar (oktober t/m juni), met een opzegtermijn van een maand.
 • Tussentijds instromen is mogelijk.

Meer weten?

www.anjajager.nl

Heb jij zin om te komen schilderen of ben je al een tijdje onderweg maar heb je behoefte aan motivatie en nieuwe uitdagingen en durf je je door mij uit je gewoontes te laten halen en nieuwe dingen te ontdekken? Ik geef al een paar jaar met veel enthousiasme les in mijn eigen atelier en binnenkort bij Brugman. Ik heb t geluk gehad om na de Academie een paar fantastische mensen te ontmoeten doe me alle ruimte gaven om binnen hun workshop of cursus mijn eigen schilderpad te ontdekken, onder hun begeleiding. Dat wil ik ook graag voor anderen doen, inspireren, motiveren en naar behoefte ondersteuning geven waar dat nodig is!

Zelf werk ik graag met acryl en olieverf, op doek of papier, zichtbaarheid is een belangrijk thema in mijn werk, kleur is daarbij een belangrijk middel. Kijk maar op mijn site www.anne-bos.nl of op insta www.instagram.com/annebosz/

Ik leer je graag vanuit techniek naar steeds meer vrijheid en eigenheid te groeien!

Kom een gratis proefles meedoen!

Cursusduur

September tot en met juli

 • zaterdag 10.00 tot 12.30 uur
Tarief
 • €60,- per maand (exclusief materialen)
 • U neemt, met stilzwijgende voortzetting, deel per maand met een opzegtermijn van een maand.
 • Tussentijds instappen is mogelijk

Ik ben Clementine, sinds enige jaren docent bij Brugman Teken- en Kunstschildersbenodigdheden. Mijn specialiteit is abstractie en gemengde technieken. Overigens; figuratief kan en mag ook. Tenslotte is het de basis. Ik ben  autodidact, zoals dat heet: een vreemd woord eigenlijk. Alsof je alles helemaal in je eentje hebt gedaan. Onzin natuurlijk; of je nou de academie hebt doorlopen of niet: je leert van en wordt geïnspireerd door anderen. En dat houdt nooit op.

Het zat er altijd al in. Als ik thuis kwam uit school  en niet buiten was of las, zat ik te tekenen. Wanneer ik me op school verveelde zat ik te doedelen in mijn agenda. Ik had soms moeite om mijn huiswerkopdrachten te ontcijferen. Op mijn Middelbare School was Tekenen nog een vak waar je een cijfer voor kreeg.  Toen ik de richting van de exacte vakken op ging werden de  tekenlessen, ‘helaas’ vond ik toen, daarop aangepast: lijn, stereometrisch  en perspectief tekenen. Ik zat vaak tot twee, drie uur s’ nachts te werken om de dingen te krijgen zoals ik ze hebben wilde. Dat iets waar je zo intens mee bezig bent, zo geleidelijk en ongemerkt uit je leven kan slippen.  Opleidingen, werk, ouders die ouder werden en zorg nodig hadden….

Toen mijn  ouders allebei waren overleden moest ik een huis uitruimen. Op zolder kwam ik de oude studieboeken (als kind zat ik er vaak in te bladeren) en de cijferlijsten plus diploma van mijn vader tegen. Ik wist dat hij ‘iets met architectuur’ had gedaan, waar door de crisisjaren en een WO niets van gekomen was, maar ik had me nooit gerealiseerd dat hij was afgestudeerd aan de Kunstacademie met als hoofdvak Bouwtechnisch Tekenen. Dat heeft me aan het denken gezet. Conclusie: ik verwaarloosde al  jaren mijn creatieve kant. Niet goed. Daarna is er veel veranderd.

En gaandeweg begonnen er een aantal dingen samen te komen. Zolang ik me kan herinneren ben ik gefascineerd door kleur in al zijn verschijningsvormen. Bij bepaalde kleuren kan ik letterlijk watertanden (dit is geen grapje). Ik ben dan ook een verzamelaar: voorwerpen, stof, papier, foto’s.. Maar nu kon ik de kleuren naar mijn hand zetten. De kleuren werden mijn kleuren, de vormen werden mijn vormen. Niet zonder commentaar uiteraard: ‘dat heeft die kleur niet’ en ‘wat moet dat nou voorstellen’ waren de meest gehoorde. Kortom, de weg naar abstractie. Soms heb ik een beeld in mijn hoofd, dat ik zichtbaar wil maken. Op andere momenten laat ik het beeld letterlijk ‘uit de verf’ komen.

En toen kwam de vraag of ik les wilde geven. Heel spannend, maar ook heel stimulerend om de kennis en ervaring, die je hebt opgebouwd, door te geven aan anderen. Nieuwsgierig geworden? Ik geef les op dinsdagavond en woensdagochtend.

Cursusduur

De cursusduur loopt van september tot juli.
Tussentijds instappen is mogelijk.

 • Dinsdagmiddag van 13.30 uur tot 16.00 uur.
 • Woensdagochtend van 10.00 uur tot 12.3o uur.
Tarief
 • € 60,- per maand (exclusief materialen)
 • Per maand vooruit te betalen
 • U neemt, met stilzwijgende voortzetting, deel per maand met een opzegtermijn van een maand.
 • Tussentijds instromen is mogelijk.
 • Losse les is mogelijk, het tarief daarvoor is €17,50
Meer weten?

Over Clementine kun je meer lezen en bekijken op facebook

Het werk van kunstenaar Corné Akkers wordt gekenschetst als (sur)realistisch. Daarbij staan mensen in vrijwel al zijn schilderijen centraal. Vanaf zijn jeugd is hij bezig met portret- en modelkunst.

De laatste 10 jaar is hij zich steeds meer op de klassieke techniek van het olieverf-schilderen gaan richten. Zijn kunst vindt onder andere aftrek bij verzamelaars van surrealistische kunst. 

Wat kan je leren bij Corné?

Corné Akkers zal bij Brugman Tekenbenodigdheden lessen verzorgen voor volwassenen. De lessen zijn geschikt voor beginners en gevorderden omdat iedereen persoonlijk begeleid wordt. Hij geeft les in de volgende technieken: tekenen met houtskool, krijt of pastel, olieverf en acrylverf. Maar in de keuze van materiaal bent u geheel vrij. Zo kunt u werken met de techniek die het beste bij u past, maar ook kennis maken met nieuwe materialen en technieken.

In de lessen zullen ook een aantal technische zaken behandeld worden; zoals het tekenen in perspectief, anatomie van het menselijk lichaam, het opzetten van een schilderij, kleuren mengen, compositie, portrettekenen en -schilderen en materiaalkennis.

Cursusduur

September tot en met juli

 • maandagochtend 10.00 uur tot 12.30 uur
 • maandagmiddag 13.30 uur tot 16.00 uur         
 • dinsdagmiddag 13.30 uur tot 16.00 uur      
 • woensdagavond 19.30 uur tot 22.00 uur
 • donderdagmiddag 13.30 uur tot 16.00 uur
 • vrijdagmiddag 13.30 uur tot 16.00 uur
 • zaterdagochtend 10.30 uur tot 13.00 uur
Tarief
 • € 55 per maand (exclusief materialen)
 • U neemt, met stilzwijgende voortzetting, deel per maand met een opzegtermijn van een maand.
 • Tussentijds instappen is mogelijk
Zomerschilderen
 • Periode: juli en augustus 
 • Dagdelen: op bovenstaande dagen en tijden
 • Losse lessen:  € 15,-
Meer weten?

Bekijk zijn werk op www.corneakkers.com

Elena Ververgaert is geboren in Moskou in de voormalige Sovjetunie. Zij heeft een afgeronde studie aan de Kunstafdeling van de Lenin Pedagogische Universiteit in Moskou. Tijdens jaar studie leerde ze veel verschillende disciplines, wat een vereiste was voor de opleiding. Elena beheerst daarnaast veel klassieke technieken.

Elena specialiseerde zich  in Batik volgens de Russische methode en Encaustic Art. Sinds 2006 woont Elena in Nederland. De juiste kleurcombinaties en vorm staat centraal in het werk van Elena.

Wat kan je leren bij Elena?

Bij Elena kun je terecht voor heel veel verschillende technieken en materialen. Of je nu wilt schilderen met Olieverf, acrylverf of aquarelverf, wilt tekenen met pastelkrijt, encaustic schildertechniek en zijdeschilderen.

Elena kan je helpen om te groeien in je werk. Weet je nog niet precies wat je wilt? Samen met Elena kun je daarnaar op zoek gaan. Wat vind je leuk, welke techniek en materiaal past bij jou, en ook daarin kan je wisselen. Je hoeft niet altijd hetzelfde materiaal te gebruiken. Stap voor stap leer je steeds meer om je eigen idee of wens om te zetten naar een uniek en eigen werk.

Cursusduur September tot en met juli
 • dinsdag 10.00 tot 12.30 uur
 • woensdag 16.30 tot 19.00 uur
 • zaterdag 10.30 tot 13.00 uur
Tarief
 • € 60 per maand (exclusief materialen)
 • U neemt, met stilzwijgende voortzetting, deel per maand met een opzegtermijn van een maand.
 • Tussentijds instappen is mogelijk
Meer weten?

Bekijk haar werk op www.elenaververgaert.nl

Mijn naam is Helene Doornebal , ik geef schilderles sinds 2008.

Na heerlijk geschilderd te hebben op de vrije akademie Leidschendam (vrij schilderen en modelschilderen) heb ik de tweejarige teken-, en schilderopleiding in Leiden gedaan waar ik alle technieken heb geleerd.
Zelf heb ik geen voorkeur voor techniek; ik vind alles leuk om te doen

Wat kan je leren bij Helene?

Daar sta je dan. Je wilt zo graag beginnen met tekenen, of schilderen, of het maken van afdrukken, maar je hebt geen idee hoe je moet beginnen. Of vind je stiekem heel veel dingen leuk en kan je niet kiezen?
Wellicht is de vrijdagmiddag groep van Helene Doornebal dan de juiste plek voor jou! 

Materialen waar Helene mee gewerkt heeft: grafiet, acrylverf, olieverf, mixed media, pastel, oliepastel, houtskool etc. Helene geeft al jaren les in basistechnieken: kleuren mengen, perspectief, ruimtelijk tekenen, meten en lichtval. Je kunt ook gebruik maken van een aantal opstartlessen waarin je kennis maakt met verschillende basistechnieken – zoals hierboven beschreven. 
De gevorderden begeleid ik in de uitdagende zoektocht die beeldende kunst is, in een fijne sfeer waar serieus werken samengaat met gezelligheid.

Cursusduur

September tot en met juli

 • Vrijdagmiddag van 13.30 tot 16.00 uur
Tarief
 • €60,- per maand (exclusief materialen)
 • U neemt, met stilzwijgende voortzetting, deel per maand met een opzegtermijn van een maand.
 • Tussentijds instappen is mogelijk
 • Losse les is mogelijk, het tarief daarvoor is €16,-
Meer weten?

Bekijk haar werk op de website

Ineke Mahieu (1959) woont en werkt in Den Haag. Ze schildert graag op locatie; de kust, zee en duinen, polders en wadden keren dan ook geregeld terug in haar werk. Daarnaast schildert ze stillevens en portretten. Haar werk kenmerkt zich door een losse toets. 

Ze exposeert in binnen- en buitenland en is tevens een ervaren schilderdocent. 

Ineke Mahieu is werkend lid van de Haagse Kunstring en de Rijswijkse Kunstkring Arti Shock. 

Wat kun je leren bij Ineke?

Mijn lessen zijn zowel geschikt voor beginners als voor enigszins gevorderden. Iedereen wordt individueel en op eigen niveau door mij begeleid. Ineke is thuis in diverse schildertechnieken, maar ook kleurenleer, tonaliteit, perspectief, compositie en nog veel komen aan de orde komen in haar lessen. 

U bent vrij in uw materiaalkeuze en uw keuze van schildersonderwerpen. Natuurlijk kan ik u ook daarbij op weg helpen.

Cursusduur

september tot mei

Vrijdagmiddag 13.30 tot 16.00 uur

Tarief

-70 euro per maand (exclusief materialen)

-U neemt, met stilzwijgende voortzetting, deel per maand met een opzegtermijn van een maand.

-Tussentijds instappen is mogelijk.

Meer weten

www.inekemahieu.com 

De in 1958 in Rotterdam geboren Jolanda van der Elst volgde een aantal korte opleidingen en schilderlessen, maar is grotendeels autodidact. Zij werkt met diverse materialen, vaak afhankelijk van haar onderwerpen. Die onderwerpen variëren van de natuur en landschappen tot portretten, (oude) kostuums en fantasie-afbeeldingen. Licht en kleur boeien haar uitermate en ze werkt graag op groot formaat. Hoewel Jolanda al op jonge leeftijd veel tekende en schilderde, is zij zich pas in 2002 volledig hierop gaan toeleggen. Daarnaast schrijft en illustreert ze graag voor kinderen.

Wat kan je leren bij Jolanda?

In de lessen is de keuze voor onderwerp en materiaal vrij. U werkt in uw eigen tempo, waarbij de docent u ondersteunt met raad en daad. Bent u beginner en wilt u graag aan de hand worden genomen bij uw eerste stappen op teken- en schildergebied, dan zal de docent u opdrachten geven, waarbij rekening wordt gehouden met uw voorkeuren.

Het doel van de cursus is in een ontspannen sfeer de aantrekkingskracht en mogelijkheden van papier en doek, potlood en verf te ontdekken en daarmee ook de persoonlijke mogelijkheden.

Cursusduur

Van september tot juli.

 • Maandagochtend van 10.00 uur tot 12.30 uur
 • Donderdagmiddag van 13.30 uur tot 16.00 uur
Tarief
 • € 60 per maand (exclusief materialen)
 • U neemt, met stilzwijgende voortzetting, deel per maand met een opzegtermijn van een maand.
 • Tussentijds instappen is mogelijk
 • Een proefles kost € 15,00 en kan contant worden voldaan in de les.
Meer weten?

Download haar portfolio als pdf: www.box.net/shared/static/78btkiz1fy.pdf

De Haagse kunstenaar Demiak schildert zorgvuldig uitgewerkte, surrealistisch aandoende landschappen. Zonovergoten stadjes zweven naast rokende fabriekspijpen door een zeeblauwe lucht. Hoewel hij een klassiek schilder is, getuigen zijn fantasievolle doeken, waarin de mens steevast ontbreekt, ook van een diepromantisch verlangen naar vrijheid. Dat verlangen bracht hem recent ertoe ook sculpturen te maken. Zijn droombeelden, waarin torenflats aan boomtakken kunnen ontspruiten, zijn even aantrekkelijk als vervreemdend.

Wat kan je leren bij Maarten?

In deze cursus zal de nadruk liggen op de suggestie van ruimte in het platte vlak.
De meest voor de hand liggende verschijningsvorm hiervan  is het landschap.

Maar als uw voorkeur uitgaat naar stadsgezicht of binnenruimte zult u merken dat de principes hetzelfde blijven.Er kan specifiek worden ingegaan op toepassingen van lineair of atmosferisch perspectief, maar plezier in schilderen staat voorop!

Cursusduur

Van september tot juli.

 • Donderdagochtend van 10.00 – 12.30 uur.
 • Vrijdagochtend van 10.00 – 12.30 uur.  
Tarief
 • € 60 per maand (exclusief materialen)
 • U neemt, met stilzwijgende voortzetting, deel per maand met een opzegtermijn van een maand.
 • Tussentijds instappen is mogelijk
 • Betalingen gaan contant in de eerste les van de maand. U ontvangt dan een bewijs van betaling.
Meer weten?

Bekijk de website van Maarten: www.demiak.nl

   Geboren in 1965, kreeg zijn opleiding aan de Vrije Academie te Den Haag van 1992 tot en met 1999. Eerder exposeerde hij onder andere in het schilderkundig genootschap Pulchri Studio in Den Haag, Mendo in Amsterdam en tijdens het Drugi Medunarodni Filmski Weekend in Oprtalj, Kroatië. 

Over zijn schilderijen zegt John Sillevis in zijn boek “2 eeuwen Haagse Kunst” onder meer: “in staat in zijn composities een surreële wereld op te roepen, die toch doet denken aan de fotografisch geregistreerde werkelijkheid.”

Wat kan je leren bij Marc?

Hij geeft les in acryl. Maar in de keuze van materiaal bent u geheel vrij. Zo kunt u werken met de techniek die het beste bij u past, maar ook kennis maken met nieuwe materialen en technieken.

Cursusduur

Van september tot juli.

 • maandag 19.30 tot 22.00 uur
 • woensdag 9.30 tot 12.00 uur
 • woensdag 13:30 – 16:00 uur
 • donderdag 19.30 tot 22.00 uur
Tarief
 • € 60 per maand (exclusief materialen)
 • U neemt, met stilzwijgende voortzetting, deel per maand met een opzegtermijn van een maand.
 • Tussentijds instappen is mogelijk
Meer weten?

U kunt zijn schilderijen bekijken op www.marclanger.nl

Maria is geboren in 1966 in Syracusa (Sicilie, Italie) en is een autodidactische schilderes, die al sinds haar jeugd graag tekent.

Later volgde zij schildercursussen in Geneve (Zwitserland), in Annemasse (Frankrijk) en sinds 2000 in Den Haag (Nederland). Haar figuratieve stijl wordt bepaald door de keuze van de kleuren en het gebruik van diverse technieken (olieverf, pastel, acrylverf en mixed media). Het dagelijkse leven is haar inspiratiebron. Kunst is voor haar een emotionele stimulans, een impuls die uit zichzelf ontstaat en die een plechtige en mysterieuze omvang aanneemt met een schat aan mogelijkheden. Zij is van mening dat wat aan de buitenkant onsamenhangend is, een innerlijk samenhang kan vertonen, want de kunst en ziel gaan in elkaar over en verbeteren elkaar.

Kunst gaat op de vlucht voor voorschriften en staat open voor andere kunst. Volgens Maria is kunst een weerspiegeling van de ziel want door de eenheid van het gehele schilderij vormt zich het kunstwerk.

Wat kan je leren bij Maria?

Leren om het dagelijks leven als inspiratiebron te ontdekken en de gevoelens om te zetten in een persoonlijke stijl voor wat betreft het gebruik van kleuren en technieken. Deze manier van tekenen en schilderen wordt geïnspireerd door intuïtie en creativiteit, die ikzelf heb ervaren en aan anderen door wil geven; en door het bij zichzelf ontdekken van verborgen talent die ieder mens in zich heeft.

Cursusduur

Van september tot juli.

 • maandagochtend 10.00 tot 13.00 uur
 • dinsdagochtend 10.00 tot 13.00 uur
 • vrijdagochtend 10.00 uur tot 13.00 uur
Tarief
  • € 62,50 per maand (exclusief materialen)
  • U neemt, met stilzwijgende voortzetting, deel per maand met een opzegtermijn van een maand.
  • Tussentijds instappen is mogelijk
Meer weten?

U kunt meer informatie vinden op www.mariastella.nl

 

 Mireille Romijn is een aantal jaren werkzaam geweest op een kinder- en jongerenatelier in Den Haag.  Al sinds haar kindertijd volgt ze teken- en schilderlessen en is zij geïnteresseerd in kunstgeschiedenis. Haar kleurrijke schilderijen zijn op verschillende locaties tentoongesteld (o.a. bij galerie Artsquare in Den Haag). Zij schildert met name portretten van kinderen.

Mirjam de Jager heeft de opleiding Creatieve Handvaardigheid en de opleiding Creatieve Therapie gevolgd. Daarnaast heeft ze van verschillende kunstenaars les gehad. Haar voorkeur ligt bij het experimenteren met verschillende materialen en vormen. Zij schildert met name portretten in acryl- of olieverf.

Wat kan je leren bij Mirjam & Mireille?

Tijdens de lessen gaan de kinderen met verschillende teken- en schildermaterialen aan de slag. Er wordt gewerkt met o.a. houtskool, pastelkrijt, acryl- en aquarelverf. Iedere les worden werken van bekende kunstenaars en kunststromingen besproken. De kinderen kunnen deze als inspiratie gebruiken. Daarbij krijgen ze veel ruimte dit naar eigen idee te vertalen.

In de lessen worden verschillende beeldaspecten besproken, zoals vorm, kleur, compositie, licht- en schaduw en perspectief. Natuurlijk sluiten onze lessen aan bij de belevingswereld van de kinderen. Daarnaast zijn er lessen waarbij de kinderen zelf hun onderwerp en materiaal kiezen.

Cursusduur

De cursussen lopen van september tot juli; er wordt iedere week les gegeven behalve in de schoolvakanties.

 • Maandag 16.30-18.30 uur – vanaf 12 jaar
 • Dinsdag 16.30-18.30 uur – vanaf 12 jaar
 • Woensdag 13.30-15.30 uur – (7 – 12 jaar)
 • Woensdag 16.00-18.00 uur – (7 – 12 jaar)
Tarief
 • € 39,50 euro (incl. alle materialen en iets te drinken en eten)
 • U neemt, met stilzwijgende voortzetting, deel per maand met een opzegtermijn van een maand.
 • Tussentijds instappen is mogelijk
Meer weten?

U kunt meer informatie vinden op www.atelierkunststof.com

 

Neeltje Meerman heeft haar opleiding gevolgd aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten. Ze geeft al 20 jaar les, veel van haar leerlingen zijn doorgestroomd naar verschillende Academies.

“Dapper en onversaagd trekt zij ten strijde, gewapend met penselen en verf, op naar het slagveld van het lege schilderslinnen, overtuigd van de overwinning, tot de eerste penseelstreken onuitwisbaar hun sporen nalaten, de belofte
van de onderschildering, kan de overwinning zo zoet zijn als beloofd?”

Wat kan je leren bij Neeltje?

Twintig jaar plezier in lesgeven en overdracht van technieken is gebundeld in heldere lesbrieven. Voor de basisoefeningen bij aanvang zijn de meeste materialen aanwezig. Voor de eerste les is een schetsboek met potlood voldoende. Na de basis kiest iedereen zijn of haar eigen leerweg, de docent reist met u mee op die tocht.

Cursusduur

Van september tot en met juni

 • woensdag 9.30 tot 12.00 uur
Tarief
 • € 60 per maand (materialen: zie boven)
 • U neemt, met stilzwijgende voortzetting, deel per maand met een opzegtermijn van een maand.
 • Tussentijds instappen is mogelijk
Meer weten?

U kunt meer informatie vinden op neeltjemeerman.nl

Remigius (1962, Den Haag) heeft lessen gevolgd aan de Vrije Academie in Den Haag en maakt sinds 2002 portretten in opdracht. Naast opdrachten schildert hij ‘markante karakterkoppen’ als vrij werk. In 2009 schilderde hij Neelie Kroes voor het TV-programma ‘Sterren op het doek’. PDF’s van diverse artikelen in Palet en Atelier staan op zijn website.

Wat kan je leren bij Remigius?

In de lessen van Remigius wordt u begeleid bij het maken van een portretschilderij in acrylverf van uw favoriete foto. De eerste les zal uitgebreid ingaan op het benodigde materiaal (potloden, verf, penselen, palet en doek) en de techniek waarmee u het portret zult opbouwen. De lessen daarna zal een ieder in eigen tempo en onder begeleiding werken aan het voltooien van het portret.

Tijdens de lessen wordt aandacht besteed aan anatomie, kleurenleer, perspectief en compositie. Ook wordt in iedere les kort stil gestaan bij de geschiedenis van de portretkunst als inspiratiebron.

De lessen zijn met name gericht op beginnende portretschilders.

Cursusduur

Van september tot juli.

 • Woensdagmiddag van 13.30 uur tot 16.30 uur
Tarief
 • Woensdagmiddag € 60 per maand (exclusief materialen)
 • U neemt, met stilzwijgende voortzetting, deel per maand met een opzegtermijn van een maand.
 • Tussentijds instappen is mogelijk
Meer weten?

U kunt meer informatie vinden op  www.remigius.eu

Roos van der Meijden is een jonge kunstenares die in 2001 afstudeerde aan de Koninklijke academie van beeldende kunsten in Den Haag. 

Haar eigen werk bestaat voor een groot deel uit etsen en aquarellen, die gekenmerkt worden door hun vaak vrolijk kleurgebruik. Daarnaast maakt zij in opdracht muur- en plafondschilderingen voor bedrijven en particulieren.

Wat kan je leren bij Roos?

De lessen zijn geschikt voor beginners en gevorderden omdat iedereen persoonlijk begeleid wordt. Ze geeft les in de volgende technieken: tekenen met houtskool of pastel, olieverf, acrylverf en aquarel. Maar in de keuze van materiaal bent u geheel vrij. Zo kunt u werken met de techniek die het beste bij u past, maar ook kennis maken met nieuwe materialen en technieken.

In de lessen zullen ook een aantal technische zaken behandeld worden; zoals het tekenen in perspectief, het opzetten van een schilderij, kleuren mengen, compositie, portrettekenen en materiaalkennis.

Cursusduur

Van september tot juli.

 • Maandag 13.30 tot 16.00 uur
 • Dinsdag 09.30 tot 12.00 uur
Tarief
 • € 50 per maand (exclusief materialen)
 • U neemt, met stilzwijgende voortzetting, deel per maand met een opzegtermijn van een maand.
 • Tussentijds instappen is mogelijk
Meer weten?

Bekijk haar internetsite: www.roosvandermeijden.nl

Ik heb een aantal jaar alle lessen aan het atelier Sint Lucas gevolgd. Daar wordt les gegeven in klassieke schilderkunst. Hoewel deze lessen voornamelijk gericht zijn op het laag-over-laagschilderen ging mijn aandacht vooral uit naar de techniek “alla prima” oftewel nat-in-nat schilderen. Bij deze schildertechniek wordt verf aangebracht op de voorafgaande nog natte lagen verf. Mijn eigen schilderstijl kenmerkt zich door een losse toets en veelal helder kleurgebruik.

Wat kan je leren bij Stephanie?

De cursus zal beginnen met de basistechnieken van het nat-in-natschilderen in olieverf. Alla prima schilderen vergt een totaal andere aanpak dan het laag-over-laagschilderen, de manieren om het beste resultaat te behalen zal stap voor stap behandeld worden. Hoe zorg je ervoor dat de kleuren zich niet teveel met elkaar vermengen? Hoe dik moet de onderste verflaag zijn? Is het mogelijk om in een later stadium nog correcties aanbrengen in het schilderij? Er zal afwisseling zijn tussen klassikale lessen en individuele opdrachten. Ook is er de mogelijkheid om aan eigen schilderprojecten te werken tijdens de les.

Cursusduur

Van september tot en met juni.

 • Dinsdag middag 13.30 uur tot 16.00 uur
 • Dinsdagavond van 19:30 – 22:00 uur
 • Donderdag ochtend 10.30 uur tot 13.00 uur
 • Woensdagmiddag 13.30 tot 16.00 uur
Tarief
 • € 60 per maand (exclusief materialen)
 • U neemt, met stilzwijgende voortzetting, deel per maand met een opzegtermijn van een maand.
 • Tussentijds instappen is mogelijk
Meer weten?

Bekijk haar internetsite:

https://stephanievanderklooster.com/

https://www.instagram.com/stephanievanderkloosterart/